RealNest. Недвижимость в движении! НовостиКомпанияУслугиИнформацияНедвижимость


Опросы

Горячие предложения
База недвижимости
Кредитный калькулятор
Расчет стоимости квартиры

  Вiдкритий лист главе дпау.
Выпуск 8 от 14.01.2004. Тема "Рынок недвижимости"

     З 1 січня 2004 року набирає чинності Закон України від 22 травня 2003 року № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб». Прикінцеві положення вказують на те, що Декрет КМУ від 26 грудня 1992 року № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» втрачає чинність, крім розділу IV в частині оподаткування доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності, а ст. №№ 11,13,14, які регулюють оподаткування операцій з нерухомістю, набирають чинності з 1 січня 2005 року.

     Нас, фахівців ринку нерухомості, як і всіх наших клієнтів, дуже непокоїть питання, як буде здійснюватися оподаткування операцій купівлі-продажу житла фізичних осіб саме в 2004 році. Численні статті в пресі, коментарі до Закону, в тому числі досвідчених фахівців-податківців, не дають відповіді на це питання. Якщо законотворець не планує змінювати існуючий порядок оподаткування до 2005 року, то, як ми розуміємо, варто було б залишити дійсними відповідні норми чинного сьогодні Декрету. Інакше, виходячи з того, що Декрет КМУ від 26 грудня 1992 року втрачає силу, в 2004 року прибуток від продажу житла повинен обкладатися на загальних підставах згідно зі ставкою 13%, тобто це навіть жорсткіші умови, ніж ті, що будуть через рік.

     Такий різкий перехід до оподаткування крупних сум за підвищеною ставкою може, на наш погляд, привести до соціальної напруги в суспільстві, знову направить ринок нерухомості, який стрімко формується нині, в тінь, негативно відобразитися на об’ємах та якості іпотечного кредитування.

     Ми, фахівці з нерухомості, гостро відчуваємо нездоровий ажіотаж у зв’язку з цим питанням. Тривала відсутність офіційних пояснень лише підтверджує найгірші припущення стосовно розміру ставки та порядку оподаткування зазначених операцій. Ринок лише почав отримувати цивілізовані обриси, вирішенням свого житлового питання самостійно займається широке коло населення. Багато осіб використовують іпотечні кредити, розраховуючи на продаж власних квартир для їхніх виплат. Вилучення таких великих сум податку в 2004 році без широкої підготовчої та роз’яснювальної роботи серед населення буде, на наш погляд, некоректним, викличе значне незадоволення в суспільстві напередодні виборів 2004 року.
Наполегливо просимо Вас, шановний Юрію Федоровичу, якомога швидше оприлюднити офіційну точку зору і роз’яснити це питання. Сподіваємося, що правильно розуміємо логіку парламентаріїв та їх наміри поступово запроваджувати систему оподаткування операцій з нерухомістю, як, врешті, і самої нерухомості. З нетерпінням чекаємо разом із сотнями тисяч наших клієнтів відповіді на питання, яке стосується найбільш цінного майна більшості громадян країни - житла.

З повагою, Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України О.Бондаренко






   Объявления
ПРОДАМ КВАРТИРУ В МОСТ-СИТИ С ДИЗАЙНЕРСКИМ РЕМОНТОМ, МЕБЕЛЬЮ И ТЕХНИКОЙ
ПРЕМИУМ DACHA ПРОДАЖА!


     © компания "Realest", 2023 Все права на материалы, размещенные на сайте www.realnest.com.ua, охраняются в соответствии с законодательством Украины. Использование материалов с сайта разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий - гиперссылки) на www.realnest.com.ua.